Što je kriptovaluta? Evo što biste trebali znati - Malega kripto mjenjačnica Skip to main content

Što je kriptovaluta? Evo što biste trebali znati

Kriptovalute omogućuju kupnju robe i usluga ili trgovanje njima radi zarade. Evo više o tome što je kriptovaluta, kako je kupiti i kako se zaštititi.

Kriptovaluta (ili “kripto”) je digitalna valuta koja se može koristiti za kupnju robe i usluga, ali koristi mrežnu tehnologiju s jakom kriptografijom za osiguravanje mrežnih transakcija. Velik dio interesa za ove neregulirane valute je trgovanje radi dobiti, a špekulanti povremeno podižu cijene prema nebu.

Najpopularnija kriptovaluta, Bitcoin, ove se godine kretala u promjenjivim cijenama, dosegnuvši gotovo 65.000 američkih dolara u travnju prije nego što je u svibnju izgubila gotovo polovicu vrijednosti.

Evo sedam stvari koje trebate pitati o kriptovaluti i na što treba pripaziti.

1. Što je kriptovaluta?

Kriptovaluta je oblik plaćanja koji se može zamijeniti na mreži za robu i usluge. Mnoge tvrtke izdale su vlastite valute, koje se često nazivaju žetoni (token), a njima se može trgovati posebno za dobro ili uslugu koju tvrtka nudi. Zamislite ih kao kao žetone koje koristite u casino klubovima. Ipak, kako biste koristili kriptovalutu i dobili pristup dobru ili usluzi, morat ćete razmijeniti stvarnu valutu za kriptovalutu.

Kriptovalute rade pomoću tehnologije koja se naziva blockchain. Blockchain je decentralizirana tehnologija raširena na mnogim računalima koja upravlja i evidentira transakcije. Dio privlačnosti ove tehnologije je i njezina sigurnost.

2. Koliko kriptovaluta postoji? Vrijede li?

Prema CoinMarketCap.com, web mjestu za istraživanje tržišta, javno se trguje s više od 10.000 različitih kriptovaluta. A kriptovalute se i dalje šire, prikupljajući novac početnim ponudama kovanica ili ICO-ima. Ukupna vrijednost svih kriptovaluta polovicom 2021. bila je više od 1,7 trilijuna dolara. Ukupna vrijednost svih bitcoinova, najpopularnije digitalne valute, bila je ograničena na oko 735 milijardi dolara.

3. Najbolje kriptovalute prema tržišnoj kapitalizaciji

Riječ je o 10 najvećih trgovačkih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji koje prati CoinMarketCap, pružatelj podataka i analitike kriptovaluta.

  1. Bitcoin – 735,3 milijarde dolara
  2. Ethereum – 324,2 milijarde dolara
  3. Tether – 61 milijardu dolara
  4. Binance Coin – 57,5 milijardi dolara
  5. Cardano – 54,6 milijardi dolara
  6. XRP – 46,5 milijardi dolara
  7. Dogecoin – 44 milijarde dolara
  8. Polkadot – 22,1 milijardu dolara
  9. USD Coin – 21,9 milijardi dolara
  10. Internet Computer – 16,7 milijardi dolara

4. Zašto su kriptovalute tako popularne?

Kriptovalute privlače ulagače iz različitih razloga. Evo nekoliko najpopularnijih:

Pristaše kriptovalute poput Bitcoina vide kao valutu budućnosti i utrkuju se da ih kupe sada, vjerojatno prije nego što postanu vrijednije. Nekim se pristašama sviđa činjenica da kriptovaluta uklanja središnje banke iz upravljanja novčanom masom, jer s vremenom te banke teže smanjiti vrijednost novca putem inflacije.

Drugi pristaše gotive tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta i blockchaina jer je to decentralizirani sustav obrade i snimanja i može biti sigurniji od tradicionalnih platnih sustava. Neki vole kriptovalute jer im se vrijednost povećava i ne zanima ih dugoročno prihvaćanje valuta kao način premještanja novca.

Kriptovalute mogu poskupjeti, ali mnogi ih ulagači vide kao puke špekulacije, a ne kao stvarna ulaganja. Razlog? Baš kao i stvarne valute, kriptovalute ne generiraju novčani tijek, pa da biste zaradili, netko mora platiti više za valutu nego vi.

5. Kako mogu kupiti kriptovalutu?

Dok se većina transakcija kriptovaluta odvija online, što potencijalne ulagače i pristače čini nesigurnima oko samog trgovanja, Mjenjačnica Malega prepoznala je ove probleme pa vam tako nudi kupnju i razmjenu kriptovaluta na licu mjesta, u poslovnom objektu u sklopu Super Konzuma Dubec.

U ponudi imamo 16 vrsta kriptovaluta, među kojima je i kralj kriptovaluta – Bitcoin – a kretanje cijena osvježavamo svakodnevno. Za sve informacije možete nas lako dobiti putem WhatsAppa ili pozivom na broj 091 544 7252.

6. Jesu li kriptovalute legalne?

Nema sumnje da su kriptovalute u većini svijeta legalne, iako je Kina u osnovi zabranila njihovu upotrebu, iako interpretacija legalnosti varira od zemlje do zemlje.

7.Kako se mogu zaštititi?

Ako želite kupiti kriptovalutu, uvijek kupujte od provjerenih izvora i znajte što kupujete. Primjerice, Mjenjačnica Malega registrirana je pri Hrvatskoj agenciji za za nadzor financijskih usluga, što znači da poslovanje prati najviše sigurnosne standarde, legalno je te ima pouzdane izvore.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]